Descoperire spectaculoasă în Caraș-Severin, unde arheologii au scos „la suprafață” un templu de pe vremea Imperiului Roman

Publicat: 09/09/2023, 10:00

Campania arheologică desfășurată la Tibiscum, în anul 2023, de către Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș, în colaborare cu Misiunea Româno-Italiană și Academia Română, Filiala Timișoara, se va încheia în aceste zile. Cercetătorii spun că rezultate din acest an sunt remarcabile, depășind așteptările și oferind confirmarea ipotezelor mai vechi cu privire la existența unui templu la aproximativ 50 de metri nord de castrul roman de la Tibiscum.

„Templul descoperit are dimensiuni impresionante, măsurând 8 x 8 metri, și este dedicat lui Liber Pater, (n.r –un vechi zeu italic al sporului, al înmulțirii), așa cum indică inscripțiile găsite pe site-ul arheologic. Templul a fost refăcut de două ori în timpul domniei lui Antoninus Pius (138-161) și, mai târziu, în timpul lui Severus Alexander (222-235), când a fost reconstruit din piatră. Aceste descoperiri oferă o perspectivă fascinantă asupra istoriei acestui oraș antic”, arată istoricul Adrian Ardeț, responsabilul științific al șantierului arheologic de la Jupa.

Unul din primele orașe romane construite pe teritoriul României

Tibiscum, unul dintre cele mai importante orașe romane descoperite în România, se întinde pe teritoriul localităților Jupa și Iaz din județul Caraș-Severin și acoperă o suprafața cercetată de cel puțin 17 hectare. Specialiștii consideră că această rezervație arheologică este comparabilă ca importanță cu monumentele de epocă romană de la Sarmizegetusa Regia, care este parte a Patrimoniului UNESCO, precum și cu Porolissum din județul Sălaj sau Histria de la Marea Neagră. Acesta este un loc de mare importanță în istoria formării poporului român.

Istoricul Adrian Ardeț a explicat că romanii au construit primele așezări la Tibiscum în secolul al II-lea, utilizând fortificații militare de pământ și lemn pentru a apăra căile de comunicație către noua capitală a Daciei Romane, fondată în 106 d.Chr. Mai târziu, aceste fortificații au fost transformate în castruri, unele dintre ele fiind realizate din pământ, iar altele din piatră, cu dimensiuni impresionante.

Tibiscum promite să devină un punct turistic de referință în viitor

De asemenea, cercetătorul a subliniat că Tibiscum a fost un centru comercial vital, datorită poziției sale de pe malurile râului Timiș, care era o importantă cale de tranzit pentru comerțul în Banat. Recent, s-a descoperit chiar existența unui punct vamal la Tibiscum.

Cu privire la viitorul rezervației arheologice, Muzeul Caransebeș a depus deja eforturi pentru obținerea de fonduri din Programul Național de Redresare și Reziliență, în scopul pregătirii site-ului pentru a fi deschis publicului. Planurile includ modernizarea muzeului, refacerea unei scene existente, construirea unei parcări în zonă și alte îmbunătățiri pentru a face acest loc mai accesibil turiștilor.

Descoperirile de la Tibiscum, inclusiv inscripții, monede de aur și argint, bijuterii, arme și vase de ceramică, sunt de o importanță deosebită pentru cercetarea istorică și vor putea fi admirate în muzeul care urmează să fie deschis în cadrul fostului municipiu Tibiscum. Tibiscum promite să devină un punct turistic de referință în viitor, aducând în prim-plan istoria captivantă a acestei regiuni din Banat.

CITIȚI ȘI:

Crescătorul de iepuri uriași din Banat are o nouă generație de campioni. A vândut „urechiați” chiar și în America. „Succesul depinde de trei reguli: rasa, masa, casa!” | EXCLUSIV

VIDEO | Cum arată acum celebra cascadă Bigăr, la mai bine de un an după ce s-a distrus. Turiștii continuă să o viziteze

EXCLUSIV | Poveste incredibilă cu unul dintre primii miliardari ai României. Cum a achitat Iosif Constantin Drăgan datoriile unui întreg cartier

Daniel Groza
Daniel Groza și-a început cariera de jurnalist în anul 1997, în presa locală, ca reporter la ziarul Redeșteptarea din Lugoj (6 ani), ziar la care mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Polițistul care i-a împrumutat motocicleta Dianei Șoșoacă cere ajutor pe Facebook: „Eu am fost...
Cum arată casa în care locuiește Zanni, câștigătorul Survivor All Stars. Vila full smart are...
FOTO. Ilinca Vandici a făcut-o praf pe Bianca Drăgușanu! Războiul frumoaselor foste iubite de fotbaliști
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
România introduce salariul minim european în acest an. Ciolacu: Termenul este 15 noiembrie
Nici vorbă de 100.000 euro! Câți bani primește Zanni, de fapt, pentru că a câștigat...
De ce oamenii nu zâmbeau în fotografii, în urmă cu 100 de ani. Care e...
Românii care nu vor beneficia de creşterea salariului minim
Raisa, ucisă de vărul ei! Băiatul a recunoscut ce i-a făcut! Detalii șocante
Mărturisirile cutremurătoare făcute de nepotul celor doi bătrâni din Iași, cărora le-a ars casa! „Au...
Cum au arătat Andreea Esca, Delia sau Andra când s-au căsătorit. Andreea Bănică a strălucit...
Când se va circula pe autostradă între București și Sibiu? Informații despre viitoarea autostradă a...
Donald Trump, prima conferinţă de presă după ce juriul l-a găsit vinovat în cele 34...
Este fruct SAU legumă? Puțini știu despre AVOCADO că este de fapt...
Regulă în România pentru toți șoferii care fac ITP. Legea pe care scrie suspendare plăcuțe...
Zece activități de 1 Iunie 2024 pentru copii și părinți. Ce puteți face în familie...
Cine e Dani, băiatul înecat în bazin! Detalii șocante
Cu ce intenții a chemat-o Gagea pe Roberta în camera roșie? Ce părere are Sebastian...
Cum a reușit Emily Burghelea să aibă doi copii deși are probleme cu infertilitatea: ”Am...
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge pentru prima dată la țară. Vede un țăran și îl întreabă:...
Studiu World Vision România: Ce cred liceenii despre cele mai importante teme ale societății de...
×